Dělená strava – Recepty, jídelníček a zkušenosti
Obsah
Zásadami zdravé životosprávy jsou aktivní pohyb a racionální strava. Lidé jsou dnes na tom s časem různé, proto může být náročné vyhradit si prostor na cvičení.
Pokud již opravdu nestíháte, tak o to víc byste měli dbát na stravu. Zdravá výživa je alfou a omegou normálního fungování a dokáže alespoň trochu zmírnit následky nedostatku pohybu.
Říká vám něco dělená strava?
Tato jednoduchá koncepce je založena na separaci sacharidů (cukrů) a bílkovin (proteinů) a v současnosti patří mezi nejpopulárnější trendy v oblasti racionální a zdravé výživy.
Dnes tedy na toto téma.
KetoMIX je účinná dieta založená na jednotlivých balíčcích. Nemusíte se stresovat s přípravou jednotlivých jídel, vše máte připravené dopředu.
Stačí si vybrat plán, který chcete. V nabídce jsou různé plány. Vyzkoušejte například ketonovou dietu na 3 týdny.
Obsahuje spolu 105 porcí. To znamená, že denně budete jíst 5 jídel.
Nosné pilíře dělené stravy
Už ze samotného názvu je jasné, že budeme něco dělit.
V tomto případě náš jídelníček. Podstatou takového stravování je oddělení konzumovaných sacharidů a bílkovin.
Tato koncepce je známa již od první poloviny minulého století a postupem času nabírala kontury až nabyla dnešní podobu.
Účelem dělené stravy nemusí být jen snížení tělesné hmotnosti, může jít o součást celkové úpravy životosprávy a její racionalizace.
Několik studie prokázaly, že oddělení konzumace sacharidů a bílkovin stimuluje metabolismus, zlepšuje trávení, chrání vnitřní prostředí a působí preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním.
To není celý seznam benefitů dělené stravy, ten naleznete níže v textu.
Princip dělené stravy je následující – všechny potraviny, které konzumujeme, rozdělíme do tří hlavních skupin.
Jsou to tyto:
- bílkoviny
- sacharidy
- neutrální potraviny
Tato kategorizace má svůj smysl.
Potraviny s převahou bílkovin totiž potřebují na své trávení nízké pH (tj kyselé prostředí), zatímco ty s dominancí cukrů preferují pH vyšší (zásadité prostředí).
Logicky z toho tedy vyplývá, že člověk by svou konzumaci měl určitým způsobem regulovat.
Současné trávení stravy (bílkoviny + sacharidy) totiž může být pro organismus značnou zátěží, protože dochází k nedostatečnému rozkladu.
To může mít za následek různé problémy. Nejen s trávením, ale i celkově s metabolismem, protože při nevyváženém rozkladu se do těla mohou uvolňovat různé škodliviny, které by jinak byly z organismu bez problémů vyloučeno. To dokáže zpomalit celý proces spalování a látkovou přeměnu.
Nezapomněli jsme ani na neutrální potraviny.
Ty je možné konzumovat ať už samostatně, nebo v kombinaci se sacharidy, případně bílkovinami.
Existují různé přístupy k dělené stravě.
Někteří tvrdí, že jeden den má mít člověk čistě bílkovinný, další zase sacharidový.
Trochu méně přísnější varianta tvrdí, že takto postačí dělit jednotlivá jídla během dne. V tomto případě je však třeba dbát na dostatečný prostor pro trávení, které probíhá 1 až 3 hodiny.
Minimálně takový časový odstup by tedy měl být mezi jednotlivými porcemi.
Obě tyto alternativy jsou ve své podstatě efektivně a splňují predispozice dělené stravy. Člověk má možnost vybrat si tu, která mu více vyhovuje. Důležité ale je sestavit si racionální jídelníček a dodržoval jednoduchá pravidla a zásady.
Potravinové skupiny v rámci dělené stravy
V této části si stručně rozepíšeme jednotlivé potraviny a zařadit je do primárních skupin.
Alfou a omegou dělené stravy je totiž důsledná kategorizace, která zaručí, že v daný čas jíme opravdu jen to, co máme. Jednotlivé potraviny, které můžete v dělené stravě konzumovat můžete najít například v různých tabulkách. My vám je přinášíme v přehledném seznamu.
Pojďme po pořadí. Zde je slíbený rozpis a rozdělení potravin:
Bílkoviny
- maso (kuřecí, hovězí, drůbež, vepřové, jehněčí, telecí, zvěřina)
- ryby a plody moře
- sójové produkty (boby, mléko, tofu, mouka a jiné)
- vejce atvrdé sýry
- některé druhy ovoce (jablka, broskve, třešně, maliny, jahody, rybíz, hrušky, mango, papája, maracuja)
Sacharidy
- obiloviny (pšenice, oves, žito, ječmen, proso) a výrobky z nich (pečivo, mouka, vločky)
- těstoviny, luštěniny a brambory
- banány, kapusta, kukuřice, fíky a datle
- hrozny a sušené ovoce
Neutrální potraviny
- mléčné výrobky a tuky (tučné sýry, smetana, tvaroh, jogurt, podmáslí, kefír)
- bylinky a koření, semínka, mák, droždí, česnek, křen, paprika
- rajčata, okurky, květák, mrkev, pórek, červená řepa, borůvky, melouny
Je tedy z čeho vybírat.
Je však třeba dávat si pozor na různé balené a zpracované potraviny (majonézové saláty, fastfoody, instantní jídla, pochutiny a delikatesy), které často obsahují různé kombinace bílkovin a sacharidů.
A kromě toho také konzervanty, chemikálie a další nevhodné látky.
Jako každý systém, i dělená strava má zakázané veličiny.
Jde o jednoduché cukry, bílou mouku, mastné a smažená jídla, limonády a podobní nepřátelé zdravé výživy a tělesné hmotnosti.
Zkušenosti s dělenou stravou
Prošli jsme různé internetové fóra a našli pár názorů na dělenou stravu. Ať se líbí.
Jak dodržovat principy dělené stravy?
Klíčové je opravdu důsledné oddělování sacharidů a bílkovin.
Kromě toho je však důležité nakládat si na talíř vyvážené porce, které zasytí, ale necítíte se po jejich konzumaci k prasknutí.
To může být pro mnohé náročné, protože mnoho lidí se zvykne přejídat, i když už mají dost.
Rozumné je nechávat žaludek permanentně trochu „hladový“, avšak ne natolik, abyste nemohli normálně fungovat.
Dělená strava má oproti dietám jednu velkou výhodu.
Při jejím důsledném dodržování se člověk nesetkává s tzv. vlčím hladem, který je při různých metodách hubnutí a zdravé životosprávy postrachem mnohých.
Velmi důležitý je také pitný režim (konec konců, jako vždy).
Hydratované tělo funguje optimálně a to se vztahuje i na proces trávení.
Snažte se denně vypít alespoň 2-3 litry tekutin, v letních měsících klidně i více.
Gro nápojů by měla tvořit čistá voda, případně minerálky, bylinné čaje či 100% ovocné a zeleninové šťávy.
V žádném případě sladké limonády, kolové nápoje či džusy. Je rozumné vyhýbat se také kávě a černému čaje.
Pojďme si shrnout výhody a funkční principy dělené stravy:
- usnadňuje trávení a odlehčí organismus od nedostatečných rozkladu potravin
- umožňuje tělu získávat z potravinových skupin co nejvíce
- pomáhá hubnout, sice pomaleji, ale bez opětovného přibírání (tzv. jojo efektu)
- stimuluje metabolismus
- potlačuje únavu, která je důsledkem nesprávného stravování, člověk je energičtější
- chrání vnitřní prostředí a pomáhá snižovat riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění
- pomáhá navodit pocit duševní pohody
- naučí člověka myslet dopředu, především při sestavování individuálního jídelníčku
Možná se to na první poslech nezdá, no oddělení sacharidů a bílkovin v rámci stravy má opravdu své prospěšné účinky. Zvyknout si na takový separovaný jídelníček chce čas, ale postupně se to stane automatickou součástí vaší životosprávy.
Jsou však potřebné disciplína a odhodlání.
Pokud člověk vytrvá, výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.
Dělená strava recepty
Na závěr je nejvyšší čas na konkrétní doporučení.
I když si svůj jídelníček dokáže každý sestavit sám, přinášíme vám pár tipů na snídaně, oběd či večeři, kterými se můžete inspirovat. Tak tedy dobrou chuť!
Snídaně – základ dne
Ideální je začít potravinami bohatými na sacharidy, které jsou ideálním zdrojem energie a tím správným nakopnutím do dalšího dne. Klasikou je celozrnné pečivo, ke kterému si naservírujete univerzální (neutrální) zeleninu a nízkotučný jogurt.
Bylinný čaj lze dosladit medem a pokud vás čeká opravdu náročný den, dejte si ještě i banán.
Oběd – zde se můžete vyřádit do sytosti
Co takhle chutná kuřecí polévka, kterou zajete zeleninovým salátem s kousky tofu? V úvahu připadá samozřejmě i oběd s dominancí sacharidů.
Například rizoto s hlívy ústřičné, či cukinový prívarok. Nic nezkazíte ani rybami na talíři, ať už filé, případně uzenou makrelou.
Večeře – poslední jídlo dne by nemělo vašemu žaludku dát zabrat
V opačném případě se člověku těžko spí, neefektivní spaluje a budí se neodpočinutý, případně rovnou s nevolností. Rozumnější je tedy upřednostnit bílkoviny, protože příliš mnoho sacharidů = příliš mnoho energie.
Dopřejte si tedy šunkovo-zeleninový salát s kousky tvarohu, případně hubenou rybu.
Pokud již máte chuť, neuškodíte si ani celozrnnými těstovinami, zda kouskem pečiva na zajedenie.
Podstatné je najít si svůj „rytmus“, ideální kombinaci potravin, která vás zasytí.
V rámci zachování variability je rozumné střídat bílkovinné obědy se sacharidovými a podobně.
Přílišný stereotyp totiž podkopává disciplínu a může tak dojít ke ztrátě odhodlání setrvat při dělené stravě.
Chtěli byste zhubnout, ale neláká vás představa přípravy každého jídla při dělené stravě?
Vyzkoušejte bílkovinnou dietu. Je založena na jednotlivých balíčcích předpřipravených jídel.
Znáte bílkovinnou dietu KetoMIX? Jde o skvělý způsob hubnutí. Stačí vám vaše pevná vůle a kilogram půjdou dolů! Chci více info