Přepuštěné máslo – Ghí – Výroba a cena
Obsah
Setkáváte se často s pojmy jako je propuštěny nebo ghee máslo a vůbec netušíte o co jde? Často můžete najít různé zkomoleniny jako je ghi, ghí nebo dokonce gi máslo.
Všechny tyto výrazy jsou pojmenování pro kvalitní a velmi výživné máslo. V dnešním článku vám představíme produkt, který je vhodný pro každého!
Pojďme se blíže podívat na Ghí máslo.
Co to je Ghee máslo nebo propuštěny máslo?
Propuštěné máslo nebo jinými slovy ghee máslo, je máslo, které je zbavené vody, bílkovin, tukuprosté součástí a nečistot.
Můžeme říci, že jde o čistý tuk! Takto zpracované máslo má mnohem lepší skladovatelnost a vydrží vám skutečně velmi dlouho. Pokud jde o kvalitní ghee máslo, tak jeho složení by mělo být na 99,9% tvořeno pouze tukem.
Jeho unikátní chuť a konzistence je způsobena delším varem másla.
To je však jen velmi zjednodušený postup. Celá výroba tohoto másla je složena z procesů pomalého pražení, několik násobné filtrace a následného odstranění vody a bílkovin.
Ve zkratce je ghee máslo čistý mléčný tuk vyrobený z kvalitního másla. Ghee je podobně výživné jako je kokosový olej.
Ptáte se jaké jsou rozdíly oproti klasickému máslu? Následující obrázek vám to rychle ozřejmí.
Máslo Ghee použití, účinky a výhody
Ghí máslo má opravdu široké využití. Podobně jako klasické máslo je vhodné například na vaření, pečení a všude tam, kde klasické máslo.
Hlavní rozdíl je v tom, že toto máslo je vhodné na delší tepelnou úpravu protože má vysoký bod připálení (232 ° C).
Nebojte se jej použít také ve studené kuchyni. Můžete z něj vyrábět pomazánky a různé jiné krémy.
Jeho velko výhodou je skvělá oříšková chuť, takže jej můžete klidně natřít na chleba a sníst samotné.
Ghee a jeho 15 hlavních výhod:
- Má vysoký bod připálení (232 ° C) = nepřipaluje se
- Netřeba ho uchovávat ho v chladničce
- Neobsahuje laktózu = vhodné pro lidi s laktózovou intolerancí
- Je vhodné pro venkovní použití – namísto krému, na klouby, na hojení ran a podobně
- Má skvělou oříškovou chuť
- Je bohaté na vitaminy A, D a E
- Obsahuje kyselinu máslovou, která podporuje hladinu inzulínu
- Podporuje pevné kosti díky obsahu Vitaminu K
- Spaluje tuky díky čemuž nastává snížení tělesné váhy
- Podporuje trávení
- Díky kyselině máselné působí protizánětlivě
- Chrání organismus před následky oxidačního stresu
- Stimuluje produkci žaludečních šťáv
- Vitamín A je vhodný pro podporu zraku
- Je vhodné jako nastartování a podpora imunitního systému
Jak se vyrábí přepuštěné máslo? + video
Propuštěny máslo si také můžete vyrobit i doma.
Není to nejjednodušší, a proto si ho většina lidí kupuje v obchodě. Další věc je to, že doma vyrobené máslo nebude tak kvalitní, jak to zakoupené. Samozřejmě pokud se bavíme o tom, že si pořídíte ghee máslo prvotřídní kvality.
Zde je stručný popis jak připravit propuštěny máslo doma.
- Z 1kg másla vyrobíte cca 7dcl propuštěného másla.
- Máslo nakrájejte na kostičky a vložte do kvalitního hrnce, tak aby se nepřipálilo.
- Máslo pomalu přiveďte do varu a občas promíchejte.
- Jakmile začne vřít, uberte teplotu.
- Po cca 20 minutách pomalého a mírného vření by měla začít tvořit pěna. To znamená, že se bílkoviny srážejí.
- Po cca 30 minutách, když jsou už bílkoviny usazené na dně hrnce, máslo odstavíme a přecedíme přes sítko.
- Přeceďte ho cca 2-3 krát a máte hotové domácí ghee máslo.
Pokud nechcete ztrácet čas vyráběním vlastního másla vyzkoušejte Dobré máslo. Podle našeho názoru jde o nejkvalitnější ghee máslo na našem trhu. Více info
Pokud si to neumíte představit, v následujícím videu je to velmi dobře znázorněno. Ať se líbí.
Ghee máslo a jeho složení
Složení másla je velmi podobné jako složení klasického másla.
Při výrobě takového másla jsou odstraněny látky jako je voda, bílkoviny, nečistoty a všechny ostatní složky kromě tuků. Více info najdete například na Wikipedii.