Pocitadlo.sk
Hlíva ústřičná - Pěstování, účinky a cena (2024) - Výživový-doplněk.cz

Hlíva ústřičná – Pěstování, účinky a cena

hlíva ustřičná recenze

Obsah

Máloco vzbuzuje v souvislosti se zdravým životním stylem takový respekt, jako hlíva ústřičná. Tato houba má pověst jakéhosi všeléku a jedním dechem je třeba dodat, že oprávněně.

Může za to především celá plejáda zdraví prospěšných látek a živin, které dokáže hlíva tělu dodat v optimálním množství.

Ne nadarmo jde o jednu z nejprodávanějších hub na světě.

Navzdory těmto skutečnostem jsou však znalosti o hlívě ústřičné v našich končinách spíše dílčí. Přínosné osvěty nikdy není dost, proto jsme se rozhodli dnes vám o jejím původu a léčivých účincích říct něco víc.

Celosvětově známý všelék


Na úvod pár základních informací, ať je zřejmé, s kým máme tu čest.

Hlíva ústřičná, lat. Pleurotus ostreatus, patří mezi tzv. dřevokazné houby.

To znamená, že všechny životně důležité látky přijímá ze zelených organismů, v tomto případě z kmenů stromů.

 Tyto živiny se v ní koncentrují a následně jejich konzumací vstřebáváme i my.

Jelikož jde o nenáročnou hubu (roste na živých i odumřelých kmenech listnatých stromů v subtropickém a mírném pásmu, od konce léta až do zimy a často i na jaře), najdeme ji po celém světě.

hlíva ústřičná cena recenze pěstování

Kde se pěstuje?

Největšími průmyslovými producenty hlívy ústřičné jsou Čína, Filipíny, Thajsko, Pákistán, Nigérie a USA. Na našem území se pěstuje přibližně od druhé poloviny 60. let minulého století.

Kromě širokospektrálního využití v medicíně a léčitelství je hlíva ústřičná velmi žádaným artiklem i v kuchyni. Její všestrannost ji předurčuje do různých jídel, k nakládání, uzení, sušení, konzervování, dochucování a podobně.

Tvoří stabilní součást mnoha národních kuchyní a často bývá považována za specialitu. Mezi nejznámější pokrmy z ní patří různé omáčky, houbové polévky, či dušená hlíva s rýží.

O její hodnotě svědčí i skutečnost, že v minulosti byla často využívána jako výměnné platidlo, především v asijských zemích. K zajímavým způsobům využívání hlívy patří například i její aplikace ve stavebnictví, tato houba má totiž nevídané izolační vlastnosti.

Zlato uvnitř


Seznam obsažených živin se čte opravdu dobře. Člověk nemusí být expertem na výživu ani biologem aby věděl, že jde o nesmírně zdravý koktejl.

Mezi obsaženými látkami najdeme mimo jiné:

  • vitamíny skupin B1, B2, B3, B5, B7, C, D a K
  • houbovou vlákninu
  • esenciální aminokyseliny
  • celou řadu zdravých sacharidů (především beta-D-glukan), vlákninu a bílkoviny
  • prospěšné enzymy
  • z minerálů například vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, sodík

Tento seznam není kompletní, hlíva ústřičná obsahuje kvantum stopových prvků, z nichž každý se drobnou měrou podílí na její celkové hodnotě pro zdraví člověka.

Všechny látky v houbě jsou navíc zastoupeny v takovém množství a poměru, které jsou pro náš organismus ideální a snadno přijatelné.

Co řeknete na tento „životopis“? Tento seznam je sám o sobě velmi silným argumentem ohledně léčivých účinků houby a to jsme se ještě nedostali k benefitem jejího užívání. Tak tedy pojďme na to.

Hlíva na imunitu, hlíva na vše


Hlívu ústřičná je určena jak zdravým lidem, tak jedincům trpícím různými komplikacemi a onemocněními. Na lidský organismus totiž ovlivňuje komplexně a dlouhodobě.

Užívat ji tedy možno pouze v určitém období (např. Při zvýšeném riziku alergií a výskytu sezónních onemocnění), ale také pravidelně.

Je však důležité poznamenat, že právě při dlouhodobé racionální konzumaci se naplno projeví zázračný potenciál této houby.

Velmi ceněnou vlastností hlívy je obecné posílení imunity, které se dostaví při pravidelném užívání.

terezia company hliva ustricna  NÁŠ TIP 

Chcete vyskúšať hlivu vo forme tabletiek? Odporúčame zakúpiť ju z overeného internetového obchodu. Více info

Člověk se cítí vitálnější a odolnější, vyhýbají se mu běžné onemocnění a je méně náchylný podlehnout virům a bakteriím.

Betaglukan v houbě stimuluje makrofágy, tj obranné buňky, k ničení škodlivých mikroorganismů. Klesá tak riziko vzniku různých onemocnění, viróz a alergií.

Kardiovaskulární onemocnění jsou dlouhodobým strašákem lidí. I na tomto frontě ví hlíva ústřičná účinně zabojovat. V organismu totiž reguluje hodnotu tzv. „Špatného“ LDL cholesterolu a tím snižuje kardiovaskulární rizika.

I díky těmto nezanedbatelným vlivem se říká, že hlíva přispívá k dlouhověkosti.

Skvělá na stres

Oxidační stres je dalším „moderním“ pojmem, který však může mnoha lidem být bez dodatečného vysvětlení nejasný.

Zcela v jednoduchosti – jde o proces, kdy se hromaděním volných radikálů zvyšuje v organismu riziko vzniku mnoha vážných onemocnění, nejhoršími z nichž jsou různé druhy rakoviny.

Zní to hrůzostrašně, však? Hlíva ústřičná pomáhá oxidační stres snižovat a rakovinné buňky dokáže přímo likvidovat.

Mezi chronické problémy lidí patří různé záněty a infekce, které umí řádně znepříjemnit život a radostné chvíle.

 Látky obsažené v hlívě pomáhají tyto příznaky zmírňovat a někdy je dokážou i kompletně odstranit.

Týká se to především artritidy, Crohnovy choroby a zánětů střev a trávicího traktu.

Další benefity vám uvádíme bodech, ať to tu nevypadá jako učebnice. Hlíva ústřičná:

  • pomáhá omlazovat a regenerovat pokožku, chrání ji před UV zářením, urychluje léčbu různých
  • ekzémů, vyrážek, oparů a bradavic
  • zpomaluje stárnutí buněk
  • se přímo podílí na hubnutí, protože výrazně podporuje peristaltiku střev a tím napomáhá trávení a
  • spalování tuků
  • je vhodná během rekonvalescence po úrazu / nemoci, nakolik tělu plošně doplňuje potřebné živiny
  • chrání člověka před radiací
  • snižuje hladinu krevního cukru, čímž pomáhá především diabetikům
  • reguluje krevní tlak
  • uvolňuje ztuhlé a namožené šlachy a svaly, urychluje regeneraci po pohybové aktivitě

Možná by bylo jednodušší vypsat, kde hlíva nepomáhá, co říkáte?

Toto je věru úctyhodný výpis, který by měl přesvědčit i těch největších skeptiků, aby hlívu ústřičnou zařadili do svého jídelníčku.

Součástí chutných jídel, i potravinovým doplňkem


Vzpomínali jsme, že hlívu lze konzumovat přímo ve stravě, nejčastěji jako součást různých chutných pokrmů.

Dalším způsobem je užívání výživových doplňků, kterých je na trhu také velké množství. Ve většině případů se liší pouze formou, jejich účinky jsou stejné.

 Máte chuť na chutnou hlívu? Viz jak ji využít v kuchyni.  Hlíva ústřičná – recepty

Mezi dlouhodobě populární a nejrozšířenější patří tobolky, které představují jednoduchý a komfortní způsob užívání.

Hlíva ústřičná tablety


Název

Hlíva ústřičná se 100% rakytníkovým olejem

Hlíva ústřičná Premium s vitamínem C

Hlíva ústřičná MycoMedica

Obsah balení

60 kapslí + 60 kapslí ZDARMA

90 cucacích tablet

90 kapslí

Cena

287Kč

239Kč

690Kč

Hodnocení
Koupit

Jde o čistě přírodní produkt, bez různých aditiv a lepidel. Dá se bez problémů spolknout a extrakt z houby se do organismu uvolňuje postupně.

V obchodech také lze nalézt tablety s výtažkem hlívy, které fungují na téměř identickém principu jako tobolky. Mohou však obsahovat různé příměsi, proto je důležité důkladně číst složení na obalu.

Ať už si zvolíte jakýkoliv způsob užívání doplňků obsahujících hlívu ústřičnou, je nezbytné dodržovat doporučené dávkování.

Nezodpovědné užívání totiž může vést k různým zdravotním komplikacím. Racionální dávkování se týká i hlívy konzumované přímo v jídlech.

Neexistuje paušální doporučení, aplikovatelné na každého, platí staré známé – „vše s mírou“.

Hlívu ústřičnou lze jíst i každý den, ale po dvou-třech měsících se doporučuje dát si alespoň na týden pauzu.

Případně si dopřejte tuto houbu pouze několik dní v týdnu a nežádoucích účinků z nadměrné konzumace se vůbec nemusíte obávat.

Má i nežádoucí účinky?


Jak to je s nežádoucími účinky?

Jak při žádné potravině, ani při hlívě nelze zcela vyloučit riziko různých komplikací.

Ty se týkají především případů, kdy organismus reaguje na látky obsažené v této houbě citlivě, případně jejich přímo odmítá. Jde však o velmi vzácnou událost, týkající se minima lidí.

hlíva ústřičná

V případě, že u sebe budete po konzumaci hlívy pozorovat jakékoliv nežádoucí účinky, okamžitě ji vysaďte ze svého jídelníčku.

Pokud se tak stane, určitě navštivte svého lékaře a symptomy mu důkladně popište. Pouze odborník vám totiž fundovaně řekne, v čem je problém.

Jiné to je, když hlívu konzumujete nadměrně. Podobně jako při množství jiných potravin se to projeví trávicími obtížemi.

Především zácpou, ale dopadnout to může i tak, že budete na záchod utíkat příliš často. Zdůrazňujeme tedy řady nad zlato – držte se doporučeného dávkování a s ničím to nepřehánějte.

Věříme, že o blahodárných vlastnostech hlívy ústřičné vás už nemusíme přesvědčovat.

Pokud vám tedy záleží na vašem zdraví, určitě tuto kouzelnou (a mimořádně chutnou!) Hubu zařaďte do svého jídelníčku.

hliva ustricna s vitaminem c  NÁŠ TIP 

Chcete vyskúšať hlivu vo forme tabletiek? Odporúčame zakúpiť ju z overeného internetového obchodu. Více info

4.3/5 - (6 votes)
Tomáš
 

Dobrý den, jmenuji se Tomáš a jsem autorem tohoto magazínu. Už 20 let se věnuji zdravému životnímu stylu. Zajímám se o alternativní způsoby léčby. V mých článcích vám nabídnu můj názor a hodnocení různých výživových doplňků.

Zanechat komentář 0 reakcí

Napsat odpověď