Tvaroh – stavební kámen zdravé výživy
Obsah
Každý, kdo se alespoň trošku zajímá o sportování nebo zdravou výživu jako takovou, nám určitě dá za pravdu v tom, že tvaroh je prospěšnou potravinou.
Dokonce bychom mohli tvrdit, že jde o jeden ze základních stavebních kamenů zdravé výživy.
Není to jen kvůli jeho nutričním hodnotám, ale také kvůli jeho praktickému využití.
Můžete ho totiž použít do různých fitness receptů nebo si ho můžete dát k snídani. Tvaroh je jako potravina skutečně flexibilní a dá se konzumovat ve více formách.
Jak se tvaroh vyrábí?
Předtím, než detailnější popíšeme jeho všechny výhody, je fajn zmínit, jak se tento produkt vyrábí.
Tvaroh patří mezi mléčné produkty a vyrábí se buď z kravského, nebo kozího mléka.
Pokud bychom měli popsat výrobu tvarohu, tak jde skutečně o jednoduchý proces srážení mléka s kyselinou mléčnou. Samozřejmě, že výrobci chtějí, aby byl jejich tvaroh měkký.
Proto se často do sraženého mléka přidává i syřidlo, které mléko srazí až za osmnáct hodin. Po celém tomto procesu a překynutí vzniká takzvaná tvarohová sraženina.
Ta se následně zahřívá až na teplotu 42 °C. Je to kvůli tomu, aby se syrovátka oddělila od tvarohové hmoty.
Po tomto kroku se tvaroh cedí a následně chladí na teplotu 10 °C. V tomto stavu je již určen ke konzumaci.
Druhy tvarohu
Na trhu existuje několik druhů tvarohu, které se rozlišují podle stupně připravenosti. Známe tvaroh:
- tlustý
- polotučný
- nízkotučný
- odtučněný
- hrudkovitý
- měkký
Většina odborníků však doporučuje konzumovat klasický bílý tvaroh, který si můžete doma dochutit podle vlastního uvážení.
Nutriční benefity tvarohu
Tvaroh bychom skutečně mohli nazvat jakousi super potravinou pro sportovce.
Je velkým zdrojem bílkovin, které podporují růst svalové hmoty. Tvaroh tak najdete prakticky v každém jídelníčku bodybuildera.
Není to však jen o bílkovinách, důležité jsou i jiné nutriční hodnoty tvarohu.
Zajímavou je i jeho energetická hodnota. Ta se hodnotí podle množství tuku v potravině. Je proto zajímavé, že jedna porce tvarohu má energetickou hodnotu jen nějakých 160 kcal.
To znamená, že v sobě má jen velmi omezený počet tuků, který se většinou hýbe kolem 0,75 gramu.
Z těch základních třeba určitě zmínit výskyt vitamínů B6 a B12. Obsahuje také vitamíny D, C či E. Bohatým je i na draslík, vápník či zinek.
Přínos tvarohu pro vaše tělo a organismus
Benefitů, které konzumace tvarohu sebou přináší, je skutečně mnoho.
My vám dnes představíme ty nejzákladnější.
- Tvaroh je nutričně velmi jednoduchá a stravitelná potravina. Obsahuje minimální množství tuků a také cholesterolu. Dokonce je prokázáno, že konzumace tvarohu cholesterol v těle snižuje.
- Pokud jste hladoví, můžete se spolehnout, že tvaroh vás dostatečně zasytí. Může za to zejména vysoký obsah bílkovin, které se tráví v našem těle delší dobu. Tvaroh se proto doporučuje i „nočním jedlíkům“, kteří bez plného břicha nemohou jít do postele.
- Tvaroh je vhodnou potravinou i pro ty starší. Nejenže snižuje cholesterol, pomáhá také při osteoporóze a udržuje ideální hladinu pH ve vašem žaludku.
- Součástí této super potraviny jsou i omega tři a šest mastné kyseliny, které chrání naše mozkové buňky a zabraňují jejich odumírání. Přínos těchto kyselin je důležitý zejména pro starší lidi.
Kdy je ideální konzumace tvarohu?
Chcete-li svůj jídelníček skutečně vyšperkovat, je dobré vědět, kdy je ideální doba ke konzumaci tvarohu.
Vzpomínali jsme, že funguje jako dobrý lék na zahnání hladu ve večerních hodinách.
Dodá vám totiž energii na celý den.
Na druhé straně se však nedoporučuje tvaroh kombinovat s jinou potravinou nebo jídlem, které obsahuje bílkoviny s nižší energetickou hodnotou.
Zkombinování těchto dvou typů bílkovin vám totiž může způsobit žaludeční potíže, zvýšenou plynatost či pálení žáhy.
Tvaroh není pro každého
Nic není pro všechny. Platí to také o tomto bílém zlatě, jak se tvaroh často zvykne nazývat.
Tuto pochoutku si velmi nevychutnají lidé, kteří mají problém s tolerancí laktózy.
Také neprospívá lidem, kteří mají problémy s ledvinami. Je to zejména kvůli vysokému obsahu bílkovin.
Domácí tvaroh
Tvaroh určitě koupíte ve všech prodejnách potravin.
Na výrobu tohoto zázraku je nejvhodnější čerstvé plnotučné mléko.
Takové mléko byste měli před kynutím pasterizovat při teplotě 65 °C. Mohlo by totiž obsahovat různé škodlivé bakterie.
Mléko by mělo kynout dva až tři dny. Pokud byste si však chtěli tvaroh užít rychleji, je vhodné do takového mléka přimíchat chlebovou kůrku nebo kupní tvaroh.
Tvaroh v mikrovlnce?
Ano, je to tak. Váš domácí tvaroh si skutečně můžete vyrobit i doma v mikrovlnce.
Je důležité, aby se po tomto procesu začal tvaroh srážet. Pokud se tak nestane, zkuste ho v mikrovlnce zahřívat ještě další dvě minuty. Musíte vidět, že se na něm tvoří hrudky.
Domácí tvaroh byste však měli konzumovat vždy čerstvý. Neprošel totiž pasterizací, tedy metodou tepelné sterilizace tekutých nápojů.
Konzumovat starý tvaroh se nedoporučuje, a to zejména kvůli zvýšenému riziku vzniku listeriózy (bakteriálního onemocnění, které způsobují bakterie rodu listerie).
Tvaroh a fitness recepty
Tvaroh se dá kombinovat opravdu skoro se vším a kromě zdravé snídaně z něj můžete připravit různé chutné fitness recepty nebo i dezerty.
Mezi lidmi jsou populární zejména tvarohové dorty, na které většina z nás nedá dopustit. Chutné jsou však i různé rolády či muffiny. Pochutnat si můžete i na populárních cheesecake z různých variací ovoce.
Mýty, které kolem tvarohu kolují
Jelikož tvaroh je populární potravinou, vytvořilo se také několik mýtů, které o této super potravině kolují.
Některé z nich vám přiblížíme a pokusíme se dokázat, že opravdu nejsou vůbec opodstatněné.
- Měkký tvaroh se od tvrdého liší pouze obsahem vody
Takto jednoduše kategorizovat to, bohužel, nejde. Rozdíl je především ve výrobě. Pokud tvrdý tvaroh vzniká jen srážením mléka s kyselinou mléčnou, při výrobě měkkého tvarohu se do tohoto procesu zapojují i různé zákysy.
- Tvaroh je zkažený, pokud z něj vytéká tekutina
Určitě se to stalo již více z vás. Přišli jste z obchodu a z vašeho tvarohu začala vytékat nějaká tekutina. Nejde však o nic špatného. Ba naopak. Jde totiž o syrovátku, která je stejně jako tvaroh bohatá na různé zdraví prospěšné látky. Obsahuje bílkoviny či vitamíny B1 a B2. Nejlepší, co můžete tedy udělat, je syrovátku zamíchat zpět do tvarohu. Svému tělu určitě neuškodíte.
- Ve velkých řetězcích již nenajdete tvaroh bez „éček“
Je pravda, že někteří velcí výrobci se rozhodli jít levnější a rychlejší cestou. Přidali tak do tvarohu různé konzervanty či barviva. Není však pravdou, že v běžných obchodech nenajdete klasický tvaroh. Ohlížet byste se měli zejména po výrobcích z domácích farem a podobně.
Závěr – shrnutí pozitivních účinků tvarohu
Věříme, že po přečtení článku jste i vy pochopili, že pravidelnou konzumací tvarohu svému tělu jen prospějete. Bílé zlato je skutečnou super potravinou a zařazení do jídelníčku přinese vašemu tělu velmi mnoho výhod.
My bychom na závěr připomněli jen ty nejzávažnější z nich:
- Tvaroh je skutečně lehce stravitelný. A to i přesto, že obsahuje vysoké množství bílkovin, které se obecně tráví těžší.
- Energetická hodnota tvarohu je na nízké úrovni. Při porci 150 gramů v ní najdete jen 160 kcal. Také v sobě obsahuje minimum tuku či cholesterolu.
- Konzumací tvarohu do svého těla dostanete i pořádnou dávku vitamínů a minerálů. B6, B12, C nebo D. To jsou všechno vitamíny, které tvaroh obsahuje.
- Na podporu růstu svalů je tato potravina přímo jako stvořená. Pomáhají tomu zejména pomalé bílkoviny, jejichž má tvaroh dostatek.
- Nutriční hodnoty tvarohu se nesnižují ani po tepelné úpravě.