Pocitadlo.sk
Glukóza - Na co je dobrá? - recenze (2020) | Výživový-doplněk.cz

Glukóza – Na co je dobrá? – recenze

Cukr je látka, která je pro naše tělo mimořádně důležitá. Dodává totiž energii pro naše tělo i mozek.

Velmi důležité je udržovať hladinu cukru v našem organismu v normálním poměru.

Při zvýšené hladině cukru v těle totiž může docházet k různým životu ohrožujícím onemocněním.

Jedním z důležitých cukrů v našem těle je i glukóza, která je pro naše tělo hlavním zdrojem energie a její výskyt je pro nás nezbytný.

K čemu slouží a proč bychom měli glukózu dostávat do našeho těla pravidelně? Na tyto otázky vám odpovíme v dnešním článku.

Kde nejvýhodněji koupit Glukózu?

NáhledNázevKde koupit?Cena

Co je to glukóza?


Glukóza se dá charakterizovat jako monosacharid, který patří mezi aldohexózy. Tento cukr se běžně vyskytuje v bílé práškové formě.

Mnozí z vás mohou glukózu znát i jako hroznový cukr.

Název glukóza pochází z řečtiny a je volným překladem řeckého slova “sladký”.

Glukózu můžeme také znát i ve dvou variantách, nebo jinak řečeno ve dvou enatioméroch:

  • D-glukóza – to je klasická glukóza, která se nejčastěji vyskytuje v přírodě. Nazývá i dexteróza.
  • L-glukóza – která je přesným zrcadlovým obrazem dexterózy.

Ve fyzikálních a chemických vlastnostech tak mezi těmito sacharidy nenajdete rozdíl.

Na co glukóza slouží?


Jak jsme již zmínili výše, prioritní funkcí glukózy je dodání energie pro naše tělo a hlavně mozek.

Mozek by bez tohoto sacharidu prostě nevěděl správně fungovat. Proto jsou pravidelné dávky glukózy pro nás mimořádně důležité.

Jak se glukóza vyrábí?


D-glukóza se vyrábí nejčastěji pomocí procesu krystalizace a také rozkladem komplexních sacharidů. Tento rozklad vzniká pomocí různých kyselin a enzymů.

Pomocí krystalizace se vyrábí zejména z rostlinných šťáv. Nejčastěji se při tom používají hrozny z vinné révy. Možná i proto se glukóze začalo lidově říkat hroznový cukr.

Nejvíce glukózy tak dokážeme přijmout z externích přírodních zdrojů.

Výhodou našeho těla je však to, že podobně jako ví uskladnit tuk, tak si náš organizmus umí uložit i glukózu.

Ta se ukládá zejména v játrech a ve svalech. Tomuto pojmu říkáme glykogen. Pokud bychom to zjednoduchšili, můžeme hovořit o glykogenu jako o skladu energie v našem těle.

Je to polysacharid, který vzniká spojováním molekul glukózy.

Psali jsme, že jde o jakýsi sklad energie pro naše tělo. Je tomu skutečně tak, pokud se totiž po nějakém čase sníží hladina glukózy v naší krvi, játra začnou produkovat hormon glukagon.

Tento hormon má za úkol přeměnit glykogen zpět na glukózu a dodat tělu okamžitý přísun energie.

Glukóza a její výskyt v přírodě


Přítomnost glukózy můžeme pochopitelně nalézt také v přírodě.

Nejčastěji se D-glukóza nachází v různých zelených rostlinách, kde pomáhá při procesu fotosyntézy.

Jde totiž o velký zdroj energie nejen pro lidi, ale i pro rostliny.

Dále bychom mohli glukózu najít i v těle některých živočichů. Přítomna bude v jejich krvi či lymfatických cestách.

Bohatým zdrojem tohoto monosacharidu jsou také některé živočišné produkty. Největším zdrojem je včelí med, který se používá i jako dochucovadlo namísto klasického cukru.

Pro koho je glukóza určena?


Tento sacharid je velmi důležitý pro zdraví každého člověka, bez ohledu na to kolik má let či jakou práci vykonává.

Prioritně však pomáhá lidem, kteří pravidelně fyzicky nebo psychicky zatěžují své tělo a mozek. Také je vhodná na posílení organismu pro děti či starší lidi.

Pomoci může i sportovcům, který ji většinou kombinují s další pro tělo velmi důležitou látkou – kreatinem.

1 kg
59 Kč
(platí ke dni 23.11.2019)

Glukóza a inzulín


Glukóza hraje velmi důležitou roli i při hladině inzulínu v našem těle. Ta se totiž po přijetí sacharidů dostává do krve, díky čemuž se v našem organismu automaticky zvyšuje i tato látka.

Jak již sami víte, nedostatek inzulínu je pro nás velmi problematický. Pokud ho totiž nemáme dost, tak se glukóza nedokáže vstřebat do našich buněk a zůstává v krvi, kde se usazuje a hromadí.

Nadbytek glukózy v krvi může pak způsobit různé kardiovaskulární problémy, onemocnění ledvin, nervů či dokonce až mrtvici.

Jaká je ideální hladina glukózy v krvi?


Množství cukrů v našem těle je individuální a záleží na několika faktorech, jako je například hmotnost.

Obecně se hladina glukózy měří přístrojem, který je nazýván glukometr.

Do tohoto přístroje se vkládá vzorek naší krve, ze které se do několika sekund dozvíme hladinu tohoto sacharidu v našem těle.

Podle mnoha názorů lékařů či výživových poradců je ideální hodnotou před konzumací potravy 3,3 až 3,5 mmol/l.

Po jídle, když našemu tělu glukózu dodáme by to mělo být kolem 7 mmol/l.

Tato hladina se často pohybuje a málokdy bývá konstantní.

Vliv má na to několik faktorů. Jedním z nich je samotné konzumované jídlo.

Vliv na hodnoty glukózy v těle může mít však také kvalita našeho spánku, psychický stres či nedostatek pohybu.

Určitě není na škodu, když si občas změříme hladinu glukózy. Pokud přijdete na to, že je vyšší než je normální, víte ji velmi rychle snížit nějakou fyzickou aktivitou.

Tento tip však platí pouze při mírně zvýšeném množství glukózy.

Při velkých výchylkách už pomůže jen návštěva u lékaře a odborné testy na cukrovku. Lidem trpícím cukrovkou totiž už sport, nebo jiná fyzická aktivita nepomůže.

Zachránit je může pouze syntetický inzulín, který se v dnešní době vyrábí ve specializovaných laboratořích.

Hyperglykémie a hypoglykémie


Dalšími závažnými onemocněními našeho organismu, které souvisejí s hladinou glukózy v lidském těle jsou hyperglykémie a hypoglykémie.

  • Hypoglykémie je onemocnění, kdy je hladina cukru v naší krvi pod hodnotou 3,3 mmol/l. Toto onemocnění se začíná šířit mimořádně rychle. Proto, jakmile zaznamenáte první příznaky, je třeba začít tento stav okamžitě řešit. Při takto nízké hladině cukru se totiž snižuje metabolická aktivita našeho mozku, což později zapříčiňuje různé psychické či neurologické onemocnění. V životě se může objevit vícekrát. Při takových problémech však již hrozí trvalé poškození mozku a zhoršení vnímavosti. Základem, jak toto onemocnění léčit, je okamžité zvýšení hladiny hroznového cukru v naší krvi.
  • Hyperglykémie je zas onemocněním, které je přesným opakem hypoglykémie. Vyskytuje se tehdy, když hladina cukru v krvi překoná 11 mmol/l. Příznaky tohoto onemocnění se ukazují pomaleji, než při hypoglykemii. První náznaky uvidíte až tehdy, když se hladina glukózy v krvi pohybuje okolo 15 až 20 mmol/l. Za touto chorobou může často stát špatný životní styl, nadměrný stres, cukrovka, ale i některé léky. Příznaky při tomto onemocnění se stávají časté močení, bolesti hlavy či nadbytečná únava.

Glukóza a cvičení


Jak jsme zmínili, glukóza je mimořádně důležitá pro každého člověka. Ještě větší potřebu v těle však mají lidé, který aktivně sportují a žijí zdravým životním stylem.

Pokud jste byli alespoň jednou ve fitness centru, určitě jste viděli lidi, kteří si po tréninku dopřáli gainer. Právě v tomto výživovém doplňku se nachází větší množství glukózy.

Ta, automaticky dodá sportovcům chybějící energii po tréninku a pomůže jim lépe zregenerovat. Různí trenéři doporučují užívání glukózy zejména v objemovém období.

Díky glukóze se tak víte velmi rychle dostat do kalorického nadbytku, což zapříčiňuje nárůst svalové, ale i tukové hmoty.

V tomto případě si však každý sportovec musí dát velký pozor na to, aby glukózy nepřijal do svého těla až příliš.

Rychle se totiž může stát, že na místo svalů začne přijímat mnohem více tuků.

Jaké je doporučené dávkování?


Samotné dávkování glukózy velmi záleží na tom zda se jedná o jednotlivce, který sportuje, nebo ne.

Doporučená denní dávka pro každého člověka by se měla pohybovat v rozmezí od 20 do 40 gramů na den.

Takové množství dokáže naše tělo efektivně zpracovat. Vše navíc se následně ukládá v naší krvi, což může v budoucnu přinést značné problémy.

Při zvýšené fyzické aktivitě je pochopitelné, že se cukr spaluje mnohem rychleji.

Sportovci tak mohou do svého těla přijmout 60 až 120 gramů. Ideálně v 3 až 4 dávkách. Doporučuje se však maximálně 30 gramů za hodinu.

Glukóza jako samostatný výživový doplněk


Glukózu dnes už různí výrobci prodávají jako samostatný doplněk stravy.

Nejsou v něm přidány jiné podpůrné látky a jde o čistý hroznový cukr.

Produkty, jako například ty od značky Natural Nutrition, neobsahují žádné přidané látky, éčka či jiné konzervační látky, které by mohly poškodit váš organismus.

Glukózu však často najdete také v energetických či proteinových nápojích.

Závěr


Glukóza nebo hroznový cukr je pro naše tělo mimořádně důležitá a proto bychom si měli alespoň jednou za čas zkontrolovat její hladinu v krvi.

Ideálním způsobem přijímání glukózy jsou živočišné a rostlinné produkty, které by měly figurovat v našem jídelníčku.

V současnosti ji však můžete přijmout také z doplňků výživy. Tyto doplňky by však neměly nahrazovat kvalitní a vydatnou stravu.

1 kg
59 Kč
(platí ke dni 23.11.2019)

Tomáš
 

Dobrý den, jmenuji se Tomáš a jsem autorem tohoto magazínu. Už 20 let se věnuji zdravému životnímu stylu. Zajímám se o alternativní způsoby léčby. V mých článcích vám nabídnu můj názor a hodnocení různých výživových doplňků.

Zanechat komentář 0 reakcí

Napsat odpověď