Proteinové tyčinky – Chutný a zdravý pamlsek
Obsah
Na trhu dnes najdete velké množství nejrůznějších proteinových tyčinek. Proto není vůbec jednoduché orientovat se v jejich nabídce.
V našem článku se mimo jiné zaměříme i na proteinové tyčinky z hlediska jejich vhodnosti pro hubnutí.
Kvůli přehlednosti rozdělujeme proteinové tyčinky na 3 různé skupiny:
1. skupina – snadno dostupné a většinou levnější proteinové tyčinky. Dnes je už můžete koupit na mnoha místech. Zda jde o supermarkety, drogerie, trafiky, čerpací stanice, nebo obchody se zdravou výživou. Na těchto místech najdete vždy alespoň dva typy proteinových tyčinek z této skupiny. Jde zároveň o finančně nejpřístupnější proteinové tyčinky.
2. skupina – střední třída proteinových tyčinek. Většinou jsou trochu dražší, dají se koupit ve specializovaných obchodech, lékárnách, některých fitcentrech nebo e-shopech. Nemusí mít nutně lepší složení než tyčinky z první skupiny. Jde o to, že často si zákazník připlácí i za značku.
3. skupina – exkluzivní proteinové tyčinky. Koupit si je můžete většinou jen ve specializovaných e-shopech nebo ve vybraných fitcentrech. Jejich cena je poměrně vysoká. Slibují lepší složení a kvalitnější výsledky.
Kde nejvýhodněji koupit Proteinové tyčinky?
Proč právě proteinové tyčinky?
Na první pohled jde o zcela obyčejné tyčinky. Proč se jimi tedy vlastně zabývat? Důvodů, proč jsou proteinové tyčinky pro stravu zajímavé, je hned několik.
Zde jsou 3 největší benefity proteinových tyčinek:
- Nutriční: Chcete-li úspěšně snižovat váhu, měli byste v každém z denních jídel přijmout potravinu bohatou na bílkoviny (proteiny). Jen tak si můžete zajistit stálou hladinu krevního cukru. Z toho pak plyne dlouhodobý pocit zasycení a vyhnete se tak riziku přejídání. Pokud hubnete, tak příjem bílkovin zabrání tomu, abyste ztráceli spolu s tukem i svalovou tkáň.
- Organizační: Dalším důvodem je trvanlivost tyčinek. To znamená, že je můžete mít v pohotovosti u sebe kdykoliv a použít je v každém případě. Například, když nemáte možnost dát si jogurt, kefír či jinou vhodnější svačinu. Můžete si je vzít sebou na cesty nebo tam, kde by z různých důvodů nebylo například společensky únosné dát si klasickou, ale zdravější svačinu.
- Chuťový: Chuť na sladké dostane občas každý. Proteinové tyčinky jsou proto při hubnutí velmi výhodné. Díky tomu, že obsahují více bílkovin, nerozhází vám hladinu krevního cukru. V tom je hlavní rozdíl oproti klasickým sladkým tyčinkám, po kterých můžete snadno dostat hlad či chuť na další sladkosti. Navíc, dnes je už řada proteinových tyčinek slazených sladidly, jako jsou maltitol, steviolgykosidy nebo sukralóza. Často je to v kombinacích mezi sebou nebo s malým množstvím cukru, takže mají příjemnou sladkou chuť.
Kdy jíst proteinové tyčinky?
Ani s konzumací proteinových tyčinek byste to neměli přehánět. Dvě až tři tyčinky za týden vám bohatě stačí.
Rozhodně není vhodné, zjednodušovat si život do takové míry, že byste nahrazovaly obě svačiny tyčinkou.
Tyčinka by tedy měla být ideálně dopolední nebo odpolední svačinou. Oběd by měla nahrazovat pouze v opravdu extrémních případech.
Ideální je nahrazovat proteinovou tyčinkou jen jedno jídlo dne. Druhá svačina dne by měla obsahovat kynutý mléčný výrobek (jogurt, kefír) nebo tvaroh či sýr s nižším obsahem tuku.
Samozřejmostí musí zůstat dostatek příjmu vitaminů a minerálů v podobě kvalitní zeleniny a ovoce.
Ideální proteinová tyčinka
Při hubnutí jde o to, aby tyčinka obsahovala co největší množství kvalitních bílkovin (proteinů) a k tomu adekvátní množství sacharidů.
Není nutné hnát se v gramech sacharidů za co nejnižším číslem. Tedy pokud nejste zrovna v předsoutěžní fitness přípravě nebo nejste zastánci přísné nízkosacharidové diety.
Ale pravdou je, že u tyčinek v případě sacharidů je méně někdy více. A čím méně z celkových sacharidů budou tvořit cukry jako takové, tím lépe pro vás.
V případě, že se chystáte přibrat, vhodný je i obsah sacharidů.
Ten totiž při vstupu do těla dokáže nadělat pořádnou paseku a kromě zvýšení zánětlivých procesů může také způsobit značné přibírání tukové tkáně.
Dívejte se proto na tyčinky obsahující dostatečné množství komplexních sacharidů. Díky nim zvýšíte svůj kalorický příjem, ale nebude to mít za následek až tak výrazné přibírání tuku.
Co se tuků obsažených v tyčince týče, nemělo by jich být příliš. Jde o to, aby z nich jen malou část představovaly nasycené tuky. Ty jsou totiž nevýhodné nejen ze zdravotního hlediska, ale také z důvodu rizika přibírání tuku.
Pokud je vysoce bílkovinná tyčinka s nízkým obsahem jednoduchých cukrů a kvalitními tuky ještě navíc doplněna o vlákninu, je to další plus.
Obohacení o vitamíny je chvályhodné, stejně jako o další bioaktivní látky. Pokud však tyčinka nesplňuje kritéria pro makronutrienty, celkově dobré hodnocení jen kvůli tomu dostat nemůže.
Éra prahistorické proteinových tyčinek je za námi
Na rozdíl od doby před přibližně osmi lety, kdy se začínaly prodávat první proteinové tyčinky se už, naštěstí, nemusíte obávat obsahu škodlivých trans-mastných kyselin.
Téměř s jistotou lze tvrdit, že jejich žádná z moderních tyčinek neobsahuje (tvrzení je na základě použitých ingrediencí, ale bylo by určitě vhodné tento fakt podpořit laboratorními výsledky).
Změnil se i způsob jejich slazení. Mnoho tyčinek je slazených maltitolem, sukralózou nebo steviolglykosidmi, zda jejich různými kombinacemi.
Cukr je obsažen v menší míře než tomu bývalo dříve nebo zcela chybí.
Co dělá proteinovou tyčinku kvalitní?
Tato otázka je při výběru proteinových tyčinek klíčová.
Budeme se proto odpovědi na tuto otázku věnovat trochu obšírněji, abychom celou problematiku více osvětlily.
Množství a kvalita proteinů
Čím více bílkovin a čím kvalitnější, tím lépe. Množství bílkovin udává výrobce na obalu v gramech. Kvalita je dána tak, že, pokud je ve složení uvedena výhradně bílkovina živočišného původu, je tyčinka kvalitnější. Pokud obsahuje naopak bílkoviny rostlinného původu, je její kvalita nižší.
Živočišné bílkoviny mají kompletní aminokyselinové spektrum, jsou tedy pro lidský organismus výhodnější. Pokud dodržujete váhu a můžete si dovolit jíst víc, není nutné tolik rozlišovat rostlinné a živočišné bílkoviny. Potřebné množství aminokyselin se dožene celkově vyšším množstvím jídla. Při hubnutí by však měly mít všechny komponenty jídelníčku co nejlepší složení. Je to dáno tím, že si musíte snížit celkový přísun jídla (energie).
Množství a typ sacharidů
Čím méně sacharidů, tím je to pro hubnutí lepší (ale tyčinka nemusí jít do minima, cokoliv pod 25 g/100 g je výhodné). A čím méně z nich tvoří cukry, tím lépe pro vaše zdraví i vaše hubnutí.
Jak jsme již naznačili výše, klíčovou roli zde hraje druh sacharidů obsažený ve složení tyčinky. Levné tyčinky ze supermarketů se neštítí použít do receptury velké množství rafinovaného cukru a jiných méně kvalitních sacharidů. Tento počin má pro spotřebitele účinek v podobě nižší zdravotní účelnosti. Jednoduché cukry totiž nejsou pro organismus velmi zdravé. Ve výsledku jejich konzumace nejčastěji vyúsťuje do nadměrného nabírání tukové tkáně.
Komplexní sacharidy zase mohou být pro fitness cíle velmi přínosné. Když jsou v dostatečném množství obsažené v receptuře fitness tyčinky, zlepšují její složení a kvalitu. Komplexní sacharidy hrají elementární roli při všech pokusech o nabírání hmotnosti. Zvyšují totiž kalorickou vydatnost jakéhokoliv pokrmu, a tím napomáhají k budování hmoty. Pokud se snažíte hubnout, tak se jim raději také vyhýbejte. Každá kalorie na více je pro vás při hubnutí nežádoucí.
Množství a kvalita tuků
Při hubnutí i nabírání hmotnosti je nutné si množství tuků hlídat. Nemusí však nutně platit, že čím méně, tím lépe. Záleží také na kvalitě tuků. Dnes už většinou není problém v obsahu trans-mastných kyselin, ale některé tyčinky mají více nasycených mastných kyselin, což je nežádoucí.
Obsahu tuků v proteinové tyčince proto věnujte dostatečnou pozornost. Vyhnete se tak nepříjemnostem v podobě nekvalitního složení, které může v extrémních případech a s dostatečnou frekvencí jedení těchto produktů, sabotovat celé vaše fitness snažení a úsilí.
Obsah vlákniny
Bez dostatečného množství vlákniny ve stravě může dojít k různým defektům v trávení. Výsledkem pak je, že i přes jinak kvalitní stravě tělo není schopno zužitkovat všechny potřebné makro a mikronutrienty. Vláknina se stará o zdraví trávicího traktu, a tím nepřímo ovlivňuje vaše hubnutí, stejně jako i na přibírání svalové hmoty. Obsah vlákniny je proto velmi výhodný i při fitness tyčinkách. Pokud máte možnost, vybírejte takové, které mají také tuto složku v receptuře bohatě obsaženou.
Další látky v nutričně významném množství
Vitamíny, minerály a další látky jsou velmi důležité pro celkové zdraví každého člověka. Normálně přicházejí do systému ve formě stravy. Může se však stát, že tato strava je nedostatečná, a tehdy je třeba je doplňovat formou doplňků výživy.
Za takovýto doplněk výživy považujeme i proteinové tyčinky. Pokud v jejich složení najdete obohacení o vitamíny a minerály, radujte se. Natrefili jste totiž s nejvyšší pravděpodobností na kvalitnější typ proteinové tyčinky.
Jak vybírat?
Pro sportovce existuje na trhu velké množství tyčinek.
V praxi rozlišujeme dva základní typy fitness tyčinek:
- proteinové – mají vyšší obsah proteinů
- energetické – mají vyšší obsah sacharidů
Pokud si chcete vybrat dobrou proteinovou tyčinku, nejdůležitější informace vám přinese čtení etikety.
Najdete tam informaci o obsahu:
- energie
- bílkovin
- cukrů
- tuků
- vitamínů
- minerálů
Tato množství jsou uváděny v gramech na 100 gramů produktu, popřípadě také přepočteno na množství obsažené v jedné tyčince.
Dbejte na pořadí složek!
Pořadí složek je dáno množstvím. To znamená, že na prvním místě je složka, které je v produktu obsažena nejvíce. Analogicky na posledním je složka, které je v produktu nejméně. U proteinových tyčinek sledujte složení celého bílkovinného spektra. Dejte přednost tyčinkám, které obsahují kvalitní zdroje, jako jsou například syrovátková nebe sójová bílkovina.
Naopak kolagen či želatina mají nízký obsah esenciálních aminokyselin. A samozřejmě, že je dobré upřednostnit tyčinky, které obsahují jen minimum barviv, konzervantů a dalších chemikálií. Při výběru bude, samozřejmě, hrát svou roli i příchuť. Vždyť každý přece chce, aby mu proteinová tyčinka nejen prospěla, ale mu i dostatečně chutnala.
Vyrobte si proteinovou tyčinku doma…
Pokud jste si někdy kupovali proteinové tyčinky, pak víte, že to není úplně levná záležitost. To je o důvod víc, proč si zkusit vyrobit zdravou svačinu plnou energie doma.
Na internetu najdete mnoho zajímavých receptů a je jen na vás, který vyzkoušíte a jak si chuť tyčinky doladíte. Příprava je většinou opravdu jednoduchá.
Vaše tyčinka neobsahuje chemické konzervační látky, žádné nežádoucí tuky a sami si doladíte chuť (přidáním ořechů, rozinek, různých příchutí proteinu).
Ideálně si také můžete přizpůsobit poměr bílkovin a sacharidů, a to podle toho, kdy budete tyčinky jíst (tyčinky s vyšším obsahem sacharidů po tréninku, ve večerních hodinách naopak můžete dát přednost vyššímu podílu bílkovin).
Na tyčinky je výhodné používat protein v prášku, který koupíte ve fitness obchodech. Kvalitní proteiny v prášku se pohybují od cca 1000 korun za dvoukilové balení. Není to málo, ale na jednu tyčinku vám stačí ani ne 30 g.
Dají se koupit i vzorky proteinů. Jednotlivé balení po 30 g. Ty jsou ideální pro vyzkoušení jednotlivých příchutí. Vzorky seženete za cenu okolo 25 – 50 korun.
V současné době bez problémů koupíte i konopné, hrachové či rýžové proteiny. To značně zvyšuje vaše možnosti a alternativy výroby vlastních proteinových tyčinek.
Domácí jsou nejlepší…
Nabízíme vám recept, podle kterého si můžete připravit skvělé proteinové tyčinky podle vlastní chuti.
Budete potřebovat:
- hrst neloupaných mandlí
- hrst směsi ořechů a semen (lískové ořechy, slunečnice, sezam, dýně apod.)
- hrst ovesných vloček
- dvě hrsti proteinového prášku (ideálně příchuť cookies, vanilka nebo čokoláda)
- 2 lžíce arašídového másla
- lžíce kokosového oleje
- dle chuti lze přidat i kakao
- trochu mléka (může být obyčejné nebo třeba i mandlové apod.)
Postup:
- Vločky a ořechy rozemelte najemno, vše smíchejte tak, abyste získali tu správnou konzistenci. Pokud je směs příliš řídká, přidejte proteinový prášek. Můžete také přidat oříšky. Pokud směs nedrží pohromadě, přidejte arašídové máslo nebo kokosový olej. Můžete přidat i med nebo rýžový sirup, ale tím, samozřejmě, navýšíte sacharidy. Pokud se snažíte zhubnout, tak na tuto poslední větu raději zapomeňte.
- Z připravené hmoty udělejte buď kuličky, nebo vše natlačte do nějaké hranaté misky. Ta poslouží jako forma a propůjčí proteinovým tyčinkám tvar.
- Následně je dejte do lednice na cca 1 hodinu a pak nakrájejte na tyčinky nebo kostky. Pokud se směs příliš lepí, je dobré jednotlivé kousky obalit buď v nastrouhaných mandlích, kokosu, chia nebo konopných semínkách.
A je to! Vynikající domácí proteinové tyčinky jsou na světě. Dobrou chuť!